Τα πιο όμορφα απογεύματα του κόσμου!

Τα πιο όμορφα απογεύματα του κόσμου!

Τετάρτη 6 Μαρτίου 

Τσάι δυναμωτικό και αποτοξινωτικό!

 

Κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα, τα παιδιά ετοιμάζουν ροφήματα! Ο σκοπός αυτής της δράσης είναι να πειραματιστούν με φυσικά υλικά, να ερευνήσουν υφές , ποσότητες, ποιότητες και να προσεγγίσουν βιωματικά μαθηματικές έννοιες, όπως η χωρητικότητα και το βάρος. Ο σκοπός της δράσης καθορίζει και τον τρόπο εξέλιξής της. Δηλαδή, τα παιδιά μπορούν να δράσουν χωρίς να κατευθύνονται. Γιατί, όταν κατευθύνομαι τα παιδιά με  αλλεπάλληλες οδηγίες υπονομεύουμε τον πειραματισμό και την έρευνα, δηλαδή τις διαδικασίες μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν πως να μαθαίνουν.

               

Αυτήν την Τετάρτη θα φτιάξουν και οι γονείς το τσάι τους καθότι είναι αποτοξινωτικό και άκρως υγιεινό. Αυτή είναι η μυστική μας συνταγή ειδικά για γονείς, που δεν είναι πια μυστική αλλά μόνο δυναμωτική.

  • Πράσινο τσάι
  • τριμμένο τζιντζερ
  • μέλι
  • χυμό λεμονιού

                          Παρασκευή 8 Μαρτίου

                          Χειροποίητες λαγάνες

 

       

Σας περιμένουμε να ζυμώσουμε λαγάνες και να ετοιμάσουμε μαζί εικόνες Σαρακοστής. Όπως πάντα, οι πρωτοβουλίες και οι ιδέες των παιδιών θα είναι σε πρώτο πλάνο.
Επίσης, το ζύμωμα, το φούρνισμα, οι ελίτσες και οι βούτες σε λαδάκι ταιριάζουν τέλεια με μουσική και στίχους που θα φτιάξουμε μαζί! Έτσι, ενώ περιμένουμε να ψηθούν οι λαγάνες μας, εμείς θα τραγουδάμε και θα παίζουμε μουσική.
Ελάτε να μοιραστούμε μαζί ένα μοναδικό , μυρωδάτο , φουρνιστό απόγευμα Παρασκευής!!  https://www.facebook.com/events/2312861192278477/

 

                                Τετάρτη 13 Μαρτίου

                              Η συναυλία του Μάρτη!

Με κουτιά, ντενεκεδάκια, κουταλάκια και ξυλάκια φτιάχνουμε κρουστά! Και μετά οργανώνουμε μαζί μια μοναδική συναυλία ρυθμών και εντάσεων. Στόχος αυτής της δράσης είναι να δώσουμε ερεθίσματα ενεργητική ακρόασης. Όταν τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν και να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα ηχητικά ερεθίσματα ενεργοποιούν την ακοή τους.  Αυτό δε σημαίνει ότι μαθαίνουν να ακούν τους άλλους, αλλά μαθαίνουν να ακούν ενεργητικά και ύστερα να επιλέγουν μέσα από τρισεκατομμύρια πληροφορίες που καθημερινά περνάνε από μπροστά τους. Βασικοί βοηθοί σε κάθε μας  δράσης είναι οι γονείς. Μαζί με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες διαμορφώνουμε την ατμόσφαιρα παιχνιδιού ώστε να είναι απολαυστική και ευχαριστούμε ολόψυχα για τη βοήθεια αυτή!!

 

                            Παρασκευή 15 Μαρτίου

                            Πρόσκληση σε δείπνο

 

Αγαπημένη μας πλέον δράση είναι να ετοιμάζουν το παιδιά το τραπέζι για το φαγητό! Συγκεκριμένα στρώνουν το τραπεζομάντιλο, συνήθως  στραβά, μοιράζουν κουτάλι, πιρούνια, χαρτοπετσέτες και σερβίρουν το φαγητό. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ! Κι ας λερώσουν το τραπεζομάντιλο κι ας πάρουν δύο κουτάλια για τον εαυτό τους κι ας λερωθούν. Τίποτα δεν πειράζει! Αρκεί τα παιδιά να νιώσουν ότι είναι τόσο μεγάλα και σπουδαία, που μπορούν να αναλάβουν κάτι τόσο, για τα ίδια, σημαντικό. Γιατί για τα παιδιά είναι σημαντικό και απολαυστικό ό,τι συνδέεται με τον πραγματικό κόσμο, ό,τι είναι αληθινό και έχει αντιστοιχία με την πραγματική ζωή. Το γεύμα, αυτή την Παρασκευή θα είναι φούρνου και άκρως λαχταριστό. Μείνετε συντονισμένοι.

 

                         Τετάρτη 20 Μαρτίου

   Πρώτη μέρα της άνοιξης = κηπουρική

          

Πώς μπορούμε να ξεχαστούμε και να μη γιορτάσουμε την έλευση της άνοιξης; Δεν μπορούμε. Γι’ αυτό θα φυτέψουμε λουλούδια και αρωματικά! Τα παιδιά λατρεύουν την κηπουρική!  ίσως γιατί ασχολούνται με φυσικά υλικά, με χώμα και φυτά. Ίσως γιατί ασυνείδητα αντιλαμβάνονται ότι η βιωματική επαφή τους με τη φύση εξελίσσει τις δυνατότητες τους. Όπως και να έχει σας περιμένουμε να γίνουμε κηπουροί, να παίξουμε στην αυλή μας και φυσικά, όπως πάντα, να σκαρφαλώσουμε στα δέντρα!!!

                    Παρασκευή 22 Μαρτίου

                   Μία κούτα κι ένα ταξίδι

      

Μια αλλιώτικη Παρασκευή γεμάτη παιχνίδια κίνησης και σωματικής έκφραση για παιδιά και για μεγάλους. Τα υλικά μας θα είναι κούτες μεγάλες και μικρές που θα τις μεταμορφώσουμε σε μεταφορικά μέσα. Το ταξίδι είναι αναπόφευκτο και ο καλπασμός της φαντασίας δεδομένο. Η καλλιέργεια της φαντασίας, πρωτίστως της δικής μας και η διατήρηση της φαντασίας των παιδιών είναι βασικό μας μέλημα. Γιατί ζούμε σε εποχή που όλα αλλάζουν ταχύτατα και διαρκώς.  Και γιατί, χωρίς φαντασία και κρίση ο άνθρωπος του 21ου αιώνα θα δυσκολευτεί ακόμα και να συλλάβει ή να αφομοιώσει τις ταχύτατες αλλαγές του περιβάλλοντός του. Με μία κούτα σίγουρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια καλή αρχή δημιουργίας εικόνων  έμπνευσης και φαντασίας!!

                   Τετάρτη 27 Μαρτίου 

                 Απόγευμα μπουγάδας

Μάλιστα, καλά διαβάσατε! Θα βάλουμε μπουγάδα μαζί με τα παιδιά! Ό,τι έχει να κάνει με πραγματικά αντικείμενα και υλικά, ειδικά με νερό τα παιδιά το λατρεύουν. Γιατί μέσα από τη διαχείριση του πραγματικού κόσμου τα παιδιά μπορούν να πειραματιστούν και να μάθουν ότι μπορούν να επέμβουν σε αυτόν. Να είναι ενεργητικά, να αναλαμβάνουν ευθύνες, να αυτονομούνται. Για τους λόγους αυτούς και για άλλους τόσους θα πλύνουμε ρούχα. Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας για τα παιδιά μια αλλαξιά. Τα παιδιά πάντα προσέχουν, όταν κάνουν σοβαρές δουλειές, αλλά ποτέ δεν ξέρεις…!!

           

                       Παρασκευή 29 Μαρτίου

               Θεατρικές παραστάσεις τσέπης

Ονομάζουμε έτσι αυτή τη δράση , γιατί αυτά που θα παρουσιάσουμε θα είναι μικρά θεατρικά δρώμενα. Και αυτά που θα παρουσιάσουμε θα τα ετοιμάσουν τα παιδιά μαζί με τους γονείς τους. Εμείς προσφέρουμε τα σενάρια και τα σκηνικά αντικείμενα. Γονείς και παιδιά θα είναι  σκηνοθέτες και ηθοποιοί μαζί!! Γιατί η δημιουργία μιας αυτοσχέδιας παράστασης πάντα οδηγεί σε χειροκρότημα και σε χαρά. Γιατί, όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς τους να εκφράζονται και να δημιουργούν τους αντιγράφουν. Και αυτή είναι η καλύτερη αντιγραφή του κόσμου. Αντιγραφή έκφρασης και δημιουργίας!