Σαλατούλα με ρόδι και λιναρόσπορο

Αγαπημένη μας δράση, όπως φυσικά και των παιδιών, είναι η μαγειρική. Γιατί τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι , όταν ασχολούνται με φυσικά υλικά εξελίσσονται. Μαθαίνουν καινούρια πράγματα για ποσότητες, ποιότητες, υπολογίζουν, πειραματίζονται.

Για να συμβούν όμως όλα αυτά χρειάζεται οι μεγάλοι να αντέξουμε και να μην παρεμβαίνουμε. Να μην καθοδηγούμε τα παιδιά μας.

Όταν δίνουμε στα παιδιά να διαχειριστούν αληθινά υλικά να μη μας νοιάζει αν θα λερωθούν ή αν δεν κάνουν τα πράγματα σωστά. Ας τ αφήσουμε να κάνουν λάθη και αταξίες. Γιατί, είναι σημαντικότερο να αποκτήσει η σκέψη τους ύπαρξη κι έτσι να μάθουν ότι αυτό που σκέφτονται αξίζει να υπάρχει, παρά να τα έχουμε όλα καθαρά και τακτοποιημένα. Η καθαριότητα είναι εδώ. Η παιδική ηλικία όμως δεν επιστρέφει.

Για το λόγο αυτό, δεν έχει σημασία τι κάνουμε με τα παιδιά, αλλά πως το κάνουμε. Αφήστε τα παιδιά να βάλουν σε αυτό που κάνουν το προσωπικό τους στοιχείο κι ας μην ταιριάζει με το δικό σας. Κι ας είναι λάθος. Το αποτέλεσμα θα είναι ζητούμενο ζωής: εμπιστοσύνη στον εαυτό, αυτονομία, σεβασμός.

Μαρία Παυλοπούλου
Βρεφονηπιαγωγός
Ειδικός Δημιουργικής Εκπαίδευσης και Ψυχαγωγίας