Ο κόσμος μας

Καλώς ήρθατε στον κόσμο μας!

“Η παιδική ηλικία έχει τον ιδιαίτερο, δικό της τρόπο να βλέπει, να σκέπτεται, να αισθάνεται Τίποτε δεν είναι λιγότερο συνετό από το να θέλουμε να τον αντικαταστήσουμε με τους δικούς μας τρόπους.” Ζ. Ζ. ΡΟΥΣΣΟ 

Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, χρειάζεται να παρατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη μοναδικότητα και τη φαντασία του κάθε παιδιού. Οι ρυθμοί εξέλιξης του κόσμου, των πολιτισμών και των αντιλήψεων, η κυριαρχία του ευφυούς λογισμικού δημιουργούν νέα κοινωνικά δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζονται  από  ευελιξία, διαρκή αλλαγή. Η σταθερότητα και η ακαμψία σε κάθε τομέα της ζωής και της κοινωνίας ανήκουν στο παρελθόν. Και μόνο η σύλληψη και αφομοίωση της νέας αυτής  παγκόσμιας πραγματικότητας δεν είναι δυνατή χωρίς φαντασία και κρίση.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι δράσεις και τα περιβάλλοντα ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης  χρειάζεται να σχεδιάζονται έτσι ώστε τα παιδιά να εκφράζονται, να επιλέγουν, να αποφασίζουν, να ερευνούν και να κάνουν λάθη.

Οι παραπάνω σκέψεις σε συνδυασμό με την ανάγκη των μικρών ανθρώπων να καταλάβουν και να απολαύσουν τον κόσμο γύρω τους μας οδηγούν στο σχεδιασμό και τη δημιουργία παιχνιδιών που επιτρέπουν, πρώτον τη βιωματική επαφή των παιδιών με τον κόσμο.

Στο Παίξε Γέλασε τα παιδιά παίζουν με υλικά και αντικείμενα αληθινά. Φυσικά υλικά (χώμα, άμμος, φύλλα…), αντικείμενα καθημερινής χρήσης (κατσαρολικά, κουζινικά, ρούχα …), υλικά μαγειρικής.

Γιατί πιστεύουμε ότι η βιωματική επαφή με τον κόσμο, και η ενεργητική στάση μέσα σε αυτόν επιτρέπει στον άνθρωπο να μάθει πως να επιλέγει και πως να δημιουργεί αυτό που του δίνει χαρά και ικανοποίηση.

Όπως είπαμε, σκοπός και ανάγκη του ανθρώπου, ειδικά από 1-6 ετών είναι να ανακαλύψει και να απολαύσει τον κόσμο. Ο τρόπος για να πετύχει το σκοπό του, σε αυτή τη νευραλγική χρονική περίοδο της ζωής του, είναι το παιχνίδι που βασίζεται στην ελευθερία επέμβασης στον πραγματικό κόσμο, στα πραγματικά αντικείμενα.

Αυτή η ελευθερία  αφήνει χώρο και εξελίσσει τη φαντασία του ατόμου. Αν  είναι ελεύθερο το παιδί να κάνει πράξη αυτό που φαντάστηκε τότε αντιλαμβάνεται πως η σκέψη του είναι σημαντική. Την υλοποιεί, της δίνει μορφή και περνά στην επόμενη σκέψη και πράξη. Δημιουργεί εκ νέου.

Ρίζες & φυτά: αντικείμενο παιχνιδιού και μελέτης!

Πλύσιμο στο χέρι: το καλύτερο παιχνίδι! 

Οι σκέψεις μας γίνονται πράξεις σε όλες μας τις δράσεις και συναντήσεις μας.